Elantris - Brandon Sanderson

Elantris bývalo výstavním městem s nádhernými paláci, jejichž vysoké věže zářily do daleka. Obyvateli tohoto města bývaly bytosti, o nichž se v sousedních městech věřilo, že jsou bohy. Krom fascinujícího vzhledu to byly i jejich magické schopnosti, pro něž je vyhledávali lidé z blízkého i dalekého okolí Arelonu. Vše bylo nádherné až do chvíle, kdy město zasáhl Reod - kletba, která zničila všechnu nádheru i kouzlo, pokryla město páchnoucím slizem a z jeho obyvatel udělala bytosti ani mrtvé ani živé... 

Trvalo mi dlouho sehnat tuto knihu alespoň jako e-book, protože v papírové verzi byla dlouhou dobu nesehnatelná (už není, vyšla v druhém nákladu). No každopádně…ač jsem zastáncem klasických papírových knih, elektronické čtečky nezatracuji, a to především kvůli praktičnosti na cesty. Může za to moje záliba v tlustých knihách. Elantris má sice jenom něco přes 500 stránek, ale za celý den s taškou na rameni se pronese. 
První, co na knížce zaujme je překrásná obálka od u nás známého fantasy ilustrátory Jana Patrika Krásného, který ilustroval několik mých oblíbených knih a obálka této knihy jedna z jeho nejpovedenějších, pokud ne úplně nejlepší. Je hezké, že na rozdíl od ostatních Sandersonových knih vydaných u nás má alespoň jedna hezkou a obálku (kromě těch s obálkou originální). Zato oficiální anotace knihy mě opět nepřekvapila. Nevím, asi jsem proti anotacím jako takovým, protože většinou příběh spíš shodí, než aby čtenáře navnadily.

Prostě… co potřebujete vědět: Elantris je skvělá knížka. Je vidět, že jde o autorovu prvotinu. V podání příběhu a pojetí postav se trochu od jeho nějších knih liší. Autor tu ještě nemá tak propracovanou kompozici, takže třeba úvod je v poměru k počtu stran a závěru dost dlouhý a závěr naopak dost krátký a úplné rozuzlení je vlastně na několika posledních stranách. To ale neznamená, že by se v knize nic nedělo. 
Na začátku se seznámíme se třemi hlavními postavami. Raoden - prototyp kladného hrdiny s tragickým osudem (těžko si ho neoblíbit), Sarene - chytrá princezna, která se snaží vzít všechno do vlastních rukou, Hrathen - vysoký kněz a po většinu příběhu skvělý záporák na úrovni, ale nikdo není černobílý, takže i on dokáže překvapit. O osudu postav nebudu nic prozrazovat, protože právě kolem nich se točí celý děj a jeho zvraty. 
Právě to na Sandersonových knihách miluju nejvíc: jsou nepředvídatelné a během čtení se několikrát obrátí strany o 180 stupňů. Zvlášť ze začátku to postavy nemají lehké a úvod je (zvlášť pro Raodena) dost ponurý. Pak začne plánování, politikaření, objevování, rozuzlování záhad, proplétání osudů tak, jak to má ve správné knížce být. Alespoň mně takové knihy vyhovují. Trochu akce, trochu romantika, trochu filozofická úvaha a především napětí. Elantris má všechny atributy Sandesronovské fantasy: originální magie, složité politické a náboženské vztahy, několikero božstev, náboženští fanatici, bozi, co si o sobě nemyslí, že jsou bohové….. záporáci, kteří nakonec nejsou zas takový záporáci, nevyzpytatelné postavy, kteří jsou nakonec záporáci, …. skvělé uvěřitelné charaktery, sympatický hlavní pár… prostě všechno, co dělá jeho knížky tak skvělými. Je vidět, že se tímto směrem psaní ubíral už od začátku, a i když to ještě není v jeho první knize dotažené do konce, rozhodně je to vysoce nadprůměrná a originální fantasy, která stojí za přečtení. A to i pro ty, co fantasy žánru tolik neholdují. (Aby bylo jasno, ta "nedotaženost" spočívá z mého pohledu třeba v tom, že je od začátku v podstatě nastíněno, která strana jsou ti záporáci, což je ale ve většině knih, jen Sanderson to ve svých novějších počinech často zaonačuje trochu tajemněji.) 

85%

Konečné hodnocení: Recenze na Sandersona se mi píšou špatně, protože ty knížky vážně žeru a nevím, jak to napsat, aby na každé větě nebylo tak okatě vidět, jak u toho slintám nadšením. Ale berte to jako moje vřelé doporučení, abyste si jakoukoliv jeho knihu přečetli, protože si myslím, že je tento autor u nás trochu nedoceněný, přestože ve světě je velmi populární a jeho knihy si může užít opravdu každý (kluci, holky, dospělí,  teenageři, milovníci klasické fantasy i YA,...). Elantris je standalone kniha, takže ji můžete zkusit, aniž byste riskovali rozečtení série, která vás nakonec třeba nenadchne ;)

Název: Elantris 
Originální název: Elantris 
Autor: Brandon Sanderson 
Překlad: Milena Poláčková 
Obálka: Jan Patrik Krásný 
Rok vydání: 2006 
Rok vydání originálu: 2005
Nakladatelství: Talpress
Počet stran: 553

Žádné komentáře:

Okomentovat