Ritmatik - Brandon Sanderson

Šestnáctiletý Joel touží po tom, stát se ritmatikem. Ritmatici mají moc vdechnout život dvourozměrným křídovým obrázkům postaviček a vytvořit z nich bojeschopné bytosti, křídáky. Jako syn obyčejného křídaře a uklízečky Joel sleduje své kolegy z Armediovy akademie, kteří se připravují na svou ritmatickou kariéru jako záchrana lidstva v boji proti divokým křídákům, kteří ovládli území Nebrasku a hrozí ovládnout celé americké ostrovy. Přestože sám nemá možnost stát se ritmatikem, podaří se mu aspoň na prázdniny dostat se k profesoru ritmatiky Fitchovi jako jeho asistent. Fitch zrovna začíná pracovat na tajném úkolu, který patrně souvisí s tím, že z Armediovy akademie náhle mizí studenti. Joel a jeho kamarádka Melody se tak ocitají na stopě nečekanému objevu.

Po dlouhé době od vydání originálu vyšel Ritmatik konečně i u nás. Jelikož Brandon Sanderson je jeden z mých nejoblíbenějších autorů (ne-li úplně nejoblíbenější), bylo pro mě nutností si tuto knihu přečíst. Líbil se mi nápad s magií založenou na kresbách křídou, Sanderson opět přišel s neotřelým nápadem, jak jsme u něj zvyklí. Co mi přijde škoda, je že Ritmatik měla být původně série a nevypadá to, že by autor plánoval psát další díly. Ono to ale zas tolik nevadí. Tato kniha se dá číst i samostatně a autor nejspíš správně usoudil, že Ritmatik nepatří mezi jeho lepší výtvory a věnuje se radši svým úspěšnějším a skvělým knižním sériím jako jsou Mistborn nebo Archiv bouřné záře.
Kniha je zaměřena spíš na mladší čtenáře, máme tu mladého hrdinu Joela, který je statečný, chytrý, pracovitý, morální...prostě dokonalý každým coulem a jakožto hlavní postava nemá náročnějším čtenářům moc co nabídnout. Joel studuje na jedné z nejlepších univerzit, kde je ale otloukánkem kvůli jeho nízkému původu. Přesto svou cílevědomostí dosáhne svých cílů, a to studovat ritmatiku, přestože sám ritmatikem není. Díky tomu se seznámí s přidrzlou a teatrální studentkou ritmatiky - Melody - která naopak není vůbec nadšená, že je ritmatikem. Raději než obranné kruhy totiž kreslí jednorožce.
Celý  příběh se odehrává ve světě, který je jakýmsi alternativním odrazem toho našeho někdy v devatenáctém století. Takže Evropa je dobyta Čosunskou říší z Asie, Jižní Americe vládně aztécká říše a hlavní děj se odehrává v něčem, co může připomínat současnou USA, až na to, že nejde o s pojené státy, ale o spojené ostrovy. Navíc k tomu všemu tu máme dobu neuveřitelných vynálezů, což dodává světu steampunkovou atmosféru. Bohužel příliš z tohoto světa v knize neuvidíme, protože se děj odehrává převážně na univerzitě.
Hlavním tématem je ale jakási detektivní linka, která řeší případy studentů ritmatiky, kteří byli uneseni za velmi podivných okolností. Tento prvek se mi moc líbil a možná byla škoda, že kniha nebyla delší, protože takhle zabral úvod do děje téměř polovinu a na složitější zápletku už nezbylo místo. Ano, je to nejspíš tím, že to měl být původně úvodní díl trilogie, a tak se Sanderson snažil přiblížit nám svět a charaktery postav. Přesto se tu ale povedlo několik větších a menších zvratů. Největším plusem je to, že kniha je velmi čtivá. Příběh plyne, ani nevíte jak. Navíc je vše popsáno tak, že si občas přičtení připadáte, jako byste sledovali film. Na tohle jsme od autora zvyklí a dostáváme to i v této knize.
Nápad s ritmatikou mi přišel naprosto kouzelný. Kdo by nechtěl, aby jeho kresby ožívaly, že? Jen si myslím, že tuto problematiku autor nedotáhl úplně do konce a vyvstávala tak spousta otázek. To byl podle mě hlavní důvod, proč nebudou další díly. Teorie ritmatiky je dost složitá a když se nad tím zamyslíte, napadají vás otázky, které podrývají celý koncept příběhu. Například jak se divocí křídáci dostávají přes vodu? Proč kolem věže v Nebrasku není příkop nebo nádrž s kyselinou...a tak dále. Nicméně pokud chcete něco nenáročného, něco jednoduchého, ale přesto dobře napsaného, pokud vám nevadí, že ne všechny otázky budou na konci zodpovězeny, tak si můžete knihu s klidem přečíst. 
Je škoda, že  nebyla zachována původní obálka. Jan Patrik Krásný je sice nadaný malíř a od obálek Mistborna je tu velké zlepšení, ale ta obálka je straně kýčovitá. Bohatě by stačilo (když už tam musí být zobrazená nějaká postava), aby tam byla ta na zemi kreslící Melody. Nalizar (ani není to hlavní postava Joel) tam vypadá spíš jako otylý transvestita než jako fešný a neohrožený profesor ritmatiky.

70%


Konečné hodnocení: Je to čtivé, svižné, nápadité čtení pro mladší čtenáře. Celistvost příběhu trochu trpí tím, že je to první díl původně zamýšlené série a proto je první polovina spíše seznamovací, na druhou stranu druhá polovina je v podstatě detektivka se steampunkovými a fantasy prvky. Ze všech Sandersonových knih se mi líbila asi nejméně, ale to vůbec neznamená, že je to špatná kniha. Jen bych byla ráda, aby čtenáři na tohoto autora nezanevřeli, když budou číst Ritmatika jako první jeho knihu. 

Originální název: The Ritmatist
Autor: Brandon Sanderson
Překlad: Milena Poláčková
Rok vydání: 2017
Rok vydání originálu: 2013
Nakladatelství: Talpress
Počet stran: 376

Žádné komentáře:

Okomentovat