Nyxia - Scott Reintgen

Nejmocnější zbraň. Nejvyšší cena. Vítěz bere vše. Nyxia – nejcennější látka ve vesmíru dokáže proměnit váš bídný život v lesk a slávu. Ale při pokusu o její získání můžete ztratit víc než jen čas. Troufnete si kvůli ní i zemřít? 
Život Emmetta Atwatera rozhodně není procházka růžovou zahradou. Jeho matka bojuje s rakovinou, otec neustále pracuje, aby uživil rodinu. Jednoho dne se naskytne příležitost, jak rodinu navždy zabezpečit. Příležitost, která ho možná bude stát život. Přesto Emmet neváhá a přihlásí se do projektu Genesis 11, kde s dalšími chlapci a děvčaty z celého světa trénuje pro vesmírnou misi. Pouze osm z nich bude vybráno pro cestu na planetu Eden, kde se nachází vzácná látka Nyxia, a získá bohatství a slávu. Jenomže cesta za vítězstvím je může stát život. Emmett se bude muset postavit tváří v tvář konečnému rozhodnutí: vyhrát za každou cenu, nebo najít způsob, jak bojovat a zůstat dobrým člověkem. 
 První díl vesmírné trilogie Nyxia vás vtáhne do svého nepředvídatelného příběhu s akčními scénami a rozmanitými postavami, které si zamilujete. Rozhodně by neměla uniknout pozornosti fanouškům knih jako Hunger Games, Labyrint: Útěk či Enderova hra. 

U knížek, které mají jako Nyxia tak obrovskou propagaci a reklamu, jsem většinou trochu skeptická. Většinou se mi totiž stává, že celé to haló kolem je hodně nadsazené a kniha a nakonec svému ohlasu nedostojí. Tento přístup se mi tentokrát vyplatil, protože jsem neměla velká očekávání a nebyla jsem zklamaná. Nyxia je pro mě spíš průměrnou knihou. Své fanoušky si pravděpodobně najde mezi mladšími čtenáři a mezi těmi, kteří sci-fi normálně příliš nečtou.
Nyxia vypadá obsáhlejší, než ve skutečnosti je. Na těch necelých 380 stránkách (které mají ještě dost velké písmo a řádkování) se seznámíme s postavami a trochu nakoukneme do toho, co nás asi v budoucnu čeká. Chybělo mi tu trochu propracovanější pozadí příběhu, protože vše vnímáme jen očima hlavní postavy, která má svá podezření, že něco není v pořádku, ale stejně se spíš veze s proudem a my se příliš informací kolem nedozvíme. Nicméně hlavní postava - Emmett - je celkem sympatický kluk, který má své chyby, předsudky a strachy, což ho dělá uvěřitelnějším. Jeho postava prošla celkem slušným vývojem a doufám, že v dalších dílech dostaneme ještě víc. Ostatní postavy mají velký potenciál, principiálně jsou velmi zajímavé, ale poznáme je všechny spíš povrchně. Nenašla jsem tu nikoho, kdo by mě příliš chytil za srdíčko a proto pro mě většina zvratů, které měly být nejspíš nervy drásající, tak trochu vyšuměla do prázdna a nic ve mně nezanechala. Stejně jako trochu generická lovestory ke konci knihy.
Pro nečtenáře sci-fi bude Nyxia poměrně lehce stravitelná, protože děj se sice odehrává na vesmírné lodi, ale z těch klasických sci-fi prvků tu příliš neuvidíte. Sem tam padne slovo o nějaké cizí planetě či mimozemšťanech, ale nečekejte žádný vědecký ani pseudovědecký podklad. Technickou stránku zajišťuje zvláštní kov jménem nyxia, který se těží právě na zmiňované planetě, kam naši netrénovaní teenageři míří účastnit se její těžby. Proč zrovna teenageři se dozvíte v knize, je to trochu kostrbaté vysvětlení, ale dejme tomu. Nicméně nyxia je tak úžasná a všestranně použitelná látka, že v podstatě v knize vysvětlí každou technickou vymoženost. Vesmírné lodě létající vesmírem na dlouhé vzdálenosti za krátký čas? Umělá gravitace? Energetické zdroje? Noční vidění? Univerzální překladač všech jazyků? Různé funkční zbraně? Lékařské nástroje? 3D simulace? Fungující fotoaparáty? Vše a mnohem víc vyřešíte jen psychickou manipulací této zvláštní látky. Jak je to možné? Kdo ví, nikde to nebylo vysvětleno. Především mi přijde zvláštní, že se nyxia dokáže přeměnit v úplně jiné látky včetně všech jejich vlastností a to pouhou myšlenkou. Upřímně si myslím, že autor to s tímto příběhovým prvkem trochu přepískl. Tuším sice, že se za nyxií bude skrývat víc, než jen šikovná věcička na hraní a upřímně doufám, že čtenář dostane časem lepší vysvětlení než: "Prostě to tak je." Stále si ale myslím, že alespoň některé technické vychytávky mohly být dílem nějakých šikovných pozemských vynálezců a bylo by to pro přemýšlivější čtenáře mnohem lépe zkousnutelné (vezměte si třeba Marvelovské vibranium, tam už jsou jeho úžasné vlastnosti také na hraně uvěřitelnosti, ale stále méně, než právě nyxia v této knize).
Musím ale říct, že se mi kniha četla dobře. Rychle to odsýpá, především první třetina knihy dokáže vtáhnout do děje, postupně pak trochu ztrácí tempo a soustředí se víc na soutěž, než na alespoň lehké odhalování tajemství, která se kupí někde podtextu. Další díl si nespíš přečtu, abych zjistila, zda se bude příběh odehrávat stále ve stejném soutěživém duchu, nebo se konečně dostane na nějaké seriózní drama. Také doufám, že se alespoň některým vedlejším postavám dostane hlubšího rozvoje. Emmett je sice sympatický, ale obávám se, že sám neutáhne vícedílnou sérii. A také doufám, že další díl podá nějaké lepší vysvětlení těch úžasných vlastností nyxie, protože jinak mi to bude pořád vrtat hlavou. První díl hodnotím spíš průměrně, ale pokud druhý díl dostojí slibům, které první předestřel, tak máme na obzoru skutečně slibnou sérii.

60%

Série: Nyxia
Originální název: Nyxia
Autor: Scott Reintgen
Překlad: Jolana Navrátilová
Rok vydání: 2019
Rok vydání originálu: 2017
Nakladatelství: King Cool
Počet stran: 375

Žádné komentáře:

Okomentovat