Setkání stínů - Victoria Schwab

Svět je, zdá se, zachráněn, dobrodruh Kell, jeho poloviční bratr Rhy a zlodějka Delilah Bardová si lízají rány po drtivém střetu se zlem. V tomto ještě temnějším pokračování Temnější tváře magie se dostáváme ještě hlouběji do autorčina čtyřbarevného světa a poznáváme jeho svérázné obyvatele. Londýny se chystají na mezinárodní kouzelnické hry, hlavně ten červený, ale o slovo se nejspíš opět hlásí i Londýn černý: z každé skončené noci se rodí nové stíny a začínají tropit neplechu. Že by to byli dávní zemřelí, kteří by si také chtěli zasoutěžit o cenu pro největšího mága? To by musely dodržovat pravidla fair-play! Ale jejich zájmy se zdají být jiné a kouzlo, které, je řídí, je mnohanásobně zlovolnější, hrozí totiž zničit každý z barevných Londýnů, ve kterém to ještě trochu žije.

Druhý díl fantasy série Tvář magie vás na první pohled zaujme naprosto dokonalou obálkou. Většinou nezmiňuji obálku knihy hned v úvodu, ale tato série je má prostě nádherné a jsou také jedním z důvodů, proč jsem ji chtěla mít v knihovně. Samozřejmě to dalším z důvodů byl fakt, že Victoria Schwab je opravdu mistrem fantasy žánru a její knihy jsou neuvěřitelně čtivé.

Setkání stínů je druhým dílem série, kdy první díl skončil celkem uzavřeně. Proto jsem očekávala, že to bude spíš příprava na velké finále v podobě třetího dílu, než samostatný příběh. A ano, v podstatě to tak skutečně je. Děj je, dá se říct, trochu rozvláčnější. To ale neznamená, že se tu nic neděje. Naopak. Sice tu oproti prvnímu velmi akčnímu dílu postrádáme ten sled několika nervy drásajících scén, kdy se bojíme o životy hlavních hrdinů, zato se tu dostává mnohem víc prostoru pro rozvoj postav. 
Lila i Kell se vypořádávají s následky svých činů. Kell se snaží naučit se žít s faktem, že teď není zodpovědný jen za svůj život, ale i za život svého bratra, se kterým ho poutá magické spojení a který je - bohužel - zároveň následník trůnu. Lila se snaží najít si své místo v úplně novém vzrušujícím světě, což není tak jednoduché, ale to jí samozřejmě nemůže odradit. Obě dvě hlavní postavy jsou skvělé. S Kellem člověk prostě musí soucítit a Lile držet palce, aby všechny své kousky, do kterých se vrhá bez většího rozmyslu, přežila. Kromě hlavních postav se tu dostanou prostor i postavy vedlejší, především princ Rhy a korzárský kapitán Alucard (Který sám o sobě je za jedničku s hvězdičkou, protože kdo by neměl rád v příběhu piráty, že?).
Hlavním tématem knihy je magický turnaj, kolem kterého se točí většina děje, a díky němuž máme lepší vhled na celý nový svět včetně zvyklostí, politiky, náboženství atd. Zároveň se nám tu vykresluje i zajímavá linie antagonisty, což nechci příliš prozrazovat, protože svou hlavní úlohu bude mít až v příštím díle. Druhý díl se obešel více méně bez záporáka, zato se tu řešily staré křivdy, neodhalená tajemství, rodinné vztahy a budoucí hrozby. 
Pokud čtete rádi knihy, kde je komplexní svět a zajímavé postavy, tak se u Setkání stínů rozhodně nudit nebudete. Já bych například o osudech Lily a Kella mohla číst do nekonečna, ale to se mi asi bohužel nepoštěstí, protože třetí díl bude zřejmě poslední, tak snad vyjde alespoň brzy. Ale ti piráti mi vážně udělali radost :)

80%

Konečné hodnocení: Skvěle napsané. Trochu pomalejší rozjezd a nepříliš akční děj, což ale knize vůbec neubírá. Naopak, je tu díky tomu dost prostoru pro rozvoj hlavních i vedlejších postav a nutno podotknout, že ty vedlejší jsou neméně zajímavé. Chválím i překlad, ale všimla jsem si, že jsou tam občas nesrovnalosti (například, když se hlavní hrdinka vydává za muže, ale v jedné chvíli mluví sama za sebe jako za ženu, což bylo trochu matoucí).

Série: Tvář magie
Originální název: A gathering of shadows
Autor: Victoria Schwab
Překlad: Lukáš Houdek
Rok vydání: 2017
Rok vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 478

Žádné komentáře:

Okomentovat