Rogue One (Star Wars story) - Alexander Freed

Stín Impéria se šíří galaxií stále hrozivěji, stejně jako znepokojující zvěsti. Povstalci se dozvědí o zlověstném plánu, který má srazit celé světy na kolena. Hluboko v prostoru ovládaném Impériem se nachází stroj nepředstavitelné ničivé síly těsně před dokončením. Zbraň děsivější, než si kdo vůbec dovede představit… a hrozba příliš veliká na to, aby mohla být poražena. Jedinou nadějí světů vydaných na milost a nemilost Impériu je nesourodá skupina rebelů: vynalézavá mladá žena toužící po pomstě, povstalecký komandér s minulostí atentátníka, dezertér z imperiálního vojska, slepý světec a jeho ostrostřelecký průvodce a zabijácký imperiální droid, nyní stojící proti svým někdejším pánům. V jejich rukou spočívá nová naděje, která by mohla zvrátit směr vývoje k důležitému vítězství povstání – pokud se jim ovšem podaří zmocnit se plánů nové zbraně Impéria.
Podle filmového zpracování z roku 2016.




S knihami napsanými podle filmů je vždycky trochu potíž. Zvlášť, jedná-li se o akční sci-fi, jako jsou Star Wars, protože není lehké převést do psané podoby něco takhle vizuálně nabušeného. Autor této knihy si ale s daným tématem poradil velmi dobře, protože Rogue One je skvělá knižní jednohubka, která obstojí i vedle klasických sci-fi knih, které nebyly napsány podle filmové předlohy.
Pokud jste viděli film, tak děj znáte. Víte jak to dopadne a tato kniha může sloužit jako pochopení souvislostí nebo poznání historie či motivace jednotlivých postav. Pokud jste tento film neviděli, ale jste obeznámeni alespoň s půdními filmy ze Světa Star Wars (nebo máte alespoň lehké tušení, co se stalo v prvním díle), tak si knihu stoprocentně užijete a bude pro vás o to napínavější. Pokud o Star Wars víte jen to, že je to ve vesmíru a jsou tam světelné meče, tak to pro vás bude asi obtížné čtení, přestože je kniha napsaná velmi čtivě a chytlavě, ale reálií z tohoto univerza je tam poměrně hodně a nedokážu posoudit, nakolik je potřeba je znát, aby si člověk knihu užil.
Této knize v podstatě nemám co vytknout, i když je možné, že je moje kritické myšlení trochu potlačené tím fanouškovským, které Star Wars prostě miluje. Kniha je napsaná velmi dobře, a  i když je kvůli filmové předloze trochu omezena zkratkovitým vyprávěním, fanouškům Star Wars by rozhodně neměla uniknout, protože je mnohem lepší, než knihy podle hlavní filmové série.

70%

Série: Star Wars
Originální název: Rogue One: A Star Wars Story
Autor: Alexander Freed
Překlad: Pavel Klimeš
Rok vydání: 2017
Rok vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 310

Žádné komentáře:

Okomentovat