Elita - Kiera Cass

Třicet pět dívek přišlo do paláce soutěžit v Selekci. Všechny až na šest byly poslány domů. A jen jedna se provdá za prince Maxona a bude korunována princeznou Illey.
America si pořád není jistá, kde leží její srdce. Když je s Maxonem, nechává se unášet jejich novou dechberoucí reakcí a nesní o ničem jiném, než být s ním. Ale kdykoliv vidí Aspena vykonávajícího práci strážce v paláci, je strhávána vzpomínkami na společný život, který si plánovali. Jak se skupinka zmenšila na Elitu, jsou ostatní dívky ještě odhodlanější získat Maxona - a Americe běží čas na rozhodnutí.
Právě když si je America jistá, že se rozhodla, zničující ztráta ji donutí znovu o všem začít pochybovat. A zatímco se snaží představit si budoucnost, agresivní rebelové odhodlaní svrhnout monarchii nabývají na síle a jejich plány by mohly zničit její šanci na jakýkoliv šťastný konec.


Na druhý díl jsem se vrhla hned, jak to šlo. I když nejsem cílová skupina této romantické (s přimhouřením obou očí) dystopie, vážně si to čtení užívám a zajímalo mě, jak bude příběh pokračovat. S potěšením můžu říct, že i druhý díl je velmi čtivý a navnadil mě k neprodlenému přečtení posledního dílu. Přesto si ale myslím, že první díl byl o trošičku lepší. 
Možná je to tím, že v prvním díle pro mě bylo všechno úplně nové. Nebo to je klasický neduh druhých dílů, protože málokdy v nich dojde k nějakému překvapivému zvratu. Tady se příběh jako takový příliš vpřed neposunul. Ale neřekla bych, že je to vyloženě vycpávkový díl, to ne. Seznamujeme se tu blíže se zbylými dívkami, také Maxonovi se tu dostane určitého vývoje či prohloubení charakteru a konečně se chová trochu jako chlap. Dozvíme se něco z historie země a také o možné motivaci rebelů. Stále se tu něco děje, ale jedná se spíš o menší dílčí krůčky, které postupně pomáhají vykreslovat smýšlení hlavní hrdinky.
Pokud jsem měla s něčím problém, tak to byla asi samotná hlavní hrdinka. America ve druhém díle trpí jakousi krizí identity, ztrácí sebevědomí, neví pořádně, co chce a neumí se rozhodnout. Já chápu, že knížky určené primárně pro náctileté mají často za hlavní téma jakési sebeuvědomění se a hledání své identity a je to v pořádku. Také si uvědomuji, že hlavní hrdinka je dost mladá, takže je u ní ta nerozhodnost uvěřitelná. Ale i tak mě strašně iritovalo číst, jak si sama pod sebou podřezává větev, protože je strašně naivní a neumí komunikovat. 
Takže sečteno a podtrženo, je to opět skvělé relaxační čtení, pokud chcete vypnout a užít si trochu té romantiky. Jen doufám, že v posledním díle se konečně začne řešit otázka rebelů, kteří zatím fungují jen jako záminka k přerušení důležitých rozhovorů :)

60%

Série: Selekce
Originální název: The Elite
Autor: Kiera Cass
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Rok vydání: 2015
Rok vydání originálu: 2013
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 278

Žádné komentáře:

Okomentovat