První - Kiera Cass

Když byla America vybrána do Selekce, ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah samotné koruny, natož k srdci prince Maxona. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje, jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.

Závěreční díl téhle populární, romantické, dystopické trilogie. Když jsem tuto sérii začala ze zvědavosti číst, netušila jsem, že se vážně propracuji k poslednímu dílu. No a vidíte to, je to za mnou.
Poslední díl byl o hodně lepší než předchozí druhý díl. Je tu víc zlomových situací, řeší se důležité otázky a Amerika už je opět celkem sympatická hrdinka. Konečně se rozhodla a jde si za svým cílem, při kterém musí obstát proti všemu a všem. Takže i když je to především romantický příběh a o happyend nemáte strach, stejně jste napnutí, jak se s některými zvraty všichni vypořádají. A také kdy na Ameriku konečně praskne TO tajemství (kdo četl, tak ví). Zkrátka je tu pár zajímavých míst, ale i tak musíte tuto knihu (stejně jako celou sérii) brát jako velmi odpočinkové čtení, které prostě někdy nemusí dívat stoprocentně smysl.
Na této knize by šlo kritizovat, kdybych chtěla. Například chování všech postav během celé série je občas tak postavené na hlavu, až by člověk brečel. Ale na druhou stranu se s většinou důležitějších postav člověk dokáže sžít a pro cílovou skupinu čtenářů a účel příběhu není úplně třeba dělat z toho zase úplné špičkové drama. Navíc se většina nedokonalostí omluví určitou nezkušeností a naivitou hlavních protagonistů a s přidáním trochy toho morálního přesahu to dohromady překvapivě dobře funguje. (I když vážně nechápu, proč oba mužští hrdinové se občas chovají jako změkčilé bačkory, se kterými může Amerika zametat, jak se jí zlíbí a vždycky jí to projde, protože toho nakonec lituje. Očividně stačí být dost hezká, aspoň trochu chytrá a navíc zrzavá a máte všechno v kapse.)
Jsem ráda, že nakonec došlo i na trochu té politiky a většího zapojené rebelů do děje. Také král byl skvělý manipulativní záporák, jen bohužel neměl dost prostoru. Oceňuji i závěr knihy (nebudu spoilerovat), protože se autorce povedlo vyhnout stoprocentnímu slaďáku. Takhle to byl slaďák jen devadesáti procentní, ale aspoň něco. Navíc k takovým příběhům dobrý konec prostě patří, protože můžete pak knihu spokojeně odložit s tím, že to skončilo tak, jak mělo. Zatím si nemyslím, že se pustím do dalších knih od této autorky (pokud nevydá něco úplně nového), ale jsem ráda, že se ke mně tato série dostala. Člověk občas potřebuje nějaké to guilty pleasure ;)

60%

Série: Selekce
Originální název: The First
Autor: Kiera Cass
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Rok vydání: 2015
Rok vydání originálu: 2013
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 278

Žádné komentáře:

Okomentovat