Half Bad (Napůl zlý) - Sally Green

Fantasy příběh o nezdolné vůli přežít. Příběh, který vás chytne a nepustí až do poslední stránky.
Nadpřirozený thriller se odehrává v novodobé Anglii, kde mezi lidmi žijí v utajení černí-zlí a bílí-hodní čarodějové. Obě frakce rozděluje silná nenávist a spojuje jedna jediná věc – strach z chlapce, který pochází z obou stran.
Patnáctiletý Nathan je synem smíšeného čarodějnického páru a ostatními čaroději vězněn a mučen. Chlapec musí ze svého žaláře uprchnout před svými šestnáctými narozeninami a najít svého otce, nejsilnějšího a nejkrutějšího černého čaroděje na světě, jinak zemře. Zvládne svůj nelehký úkol přesto, že nemůže nikomu věřit? Ani dívce, kterou miluje?

Tahle kniha na mě koukala v knihkupectví už nějakou dobu. Líbila se mi obálka, název, ale odrazovala mě anotace a její časté zařazování do literatury pro děti a mládež. Pak přišla móda young adult a vznikl tak tento podžánr, který tady podle mě byl odjakživa, jen se této literatuře pro mladé a dospívající lidi začalo dávat víc marketingové pozornosti. Každopádně si tak knihy jako je tato získaly víc čtenářů a mě tak byla tato kniha doporučena s tím, že  se opravdu nejedná o snahu napodobit Harryho Pottera, ale je naopak velmi originální kniha. A tak jsem se rozhodla to vyzkoušet na vlastní kůži.

Upřímně, byla jsem velmi příjemně překvapená. Kniha je sice zvláštní, ale velmi čtivá a napínavá. Byla jsem celkem překvapená, když jsem zjistila, jak byla autorka před napsáním této série jakýmkoliv autorským psaním naprosto nepolíbená. Ze začátku jsem byla dost zmatená, protože jsem byla vhozená do situace, kdy jsem netušila, která bije. Také na styl psaní jsem si musela chvilku zvykat, ale po chvíli se retrospektivně vrátíme do minulosti a začne téměř klasické vyprávění životního příběhu hlavního hrdiny. 
Nathan je dost tragický hlavní hrdina. Ve smyslu jeho nepřízně osudu a ne, že by byl špatný. Naopak. Sice je dost svérázný, ale vzhledem ke všemu, s čím se potýká je to naprosto pochopitelné. Stejně mu fandíte od první stránky. Nutno dodat, že veškeré sympatie začínají tím, že je vám ho prostě hrozně líto a pak začnete odhalovat i jeho osobnost a kladné i záporné stránky. Jelikož je Nathan i vypravěčem příběhu, tak je celé vyprávění úplně stejně svérázné jako on. Nečekejte žádné kudrlinky, básnická líčení západu slunce nebo zdlouhavé rozbory či popisy. Vyprávění je přímočaré, stručné a celou atmosféru knihy skvěle podtrhuje. 
Děj se skládá z několikačástí, kdy každá vypráví kousek Nathanova života od asi jedenácti let do sedmnáctých narozenin, kterými končí první díl. Vzhledem k tomu, že se jedná spíš o takový příběh o přežití, tak kromě Nathana tu nemáme příliš významnějších vedlejších postav. Jsou to spíš takové epizodní postavy, které jsou sice nějak důležité pro konkrétní část příběhu, ale nedokážu odhadnout, která z postav bude vystupovat i v dalších dílech. Přesto jsou ale všechny vedlejší postavy zajímavé a osobité. Troufám si odhadnout, že se v dalších dílech setkáme s Marcusem, Mercury, Annalise, Jessicou, Arranem a doufám, že i s Gabrielem, který je vážně skvělá postava a zasloužil by si v  dalších dílech víc prostoru.
Když už jsem mluvila o zařazení této knihy do literatury pro děti a mládež, tak se k tomu ještě na závěr vrátím. Ano, tato kniha spadá do žánru young adult. Ale doporučila bych ji spíš starším čtenářům, protože tohle není kniha o rozkošném světě kouzelníků, ani to není romantická kniha, i když oba tyto aspekty v příběhu figurují. Je to kniha o vůli přežít, o šikaně, diskriminaci a morální síle. Nathanův příběh by se dal vztáhnout k situaci několika menšin všude možně po světě v průběhu historie i současnosti. Takže tato kniha může být pro mladé (i starší) čtenáře dobrá k zamyšlení. Ale jelikož se v ní občas vyskytují celkem brutální scény (i v rámci young adult fantasy), tak vás na to chci jen předem upozornit. Zároveň bych tuto knihu na policích knihkupectví zařadila spíš mezi fantasy pro dospělé,  protože vidět ji občas vedle knih jako je Harry Potter, Selekce nebo Modrá jako safír mi přijde trošku zavádějící. 

80%

Série: Half Bad
Originální název: Half Bad
Autor: Sally Green
Překlad: Marcela Nejedlá
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 368

Žádné komentáře:

Okomentovat