Half Wild (Napůl divoký) - Sally Green

Volné pokračování fantasy příběhu Half Bad – Napůl zlý nás opět přivádí do novodobé Anglie, kde mezi obyčejnými lidmi, „blažeji“, žijí Bílé – hodné a Černé – zlé čarodějnice. Nathan nepatří ani do jednoho světa, je synem mocného Černého čaroděje a Bílé čarodějnice, je takzvaný Poloviční kód.
Nathan je stále ještě na útěku před Lovci a pátrá po svém příteli Gabrielovi, s jehož pomocí může osvobodit milovanou Annalise. V Radě Bílých čarodějnic se zatím chopil moci Soul O´Brien a svou válku proti Černým čarodějnicím rozšířil na celou Evropu. Bílé a Černé čarodějnice se proto spojí, aby mu společně vzdorovaly. Nathan je vtažen do povstání a zjišťuje, že nečekaně bojuje po boku starých přátel i dávných nepřátel. Ne všem ale může věřit…
Nejdříve ze všeho se však musí naučit, jak ovládat své Nadání – zvláštní, divokou schopnost, která hrozí, že ho přemůže…

Neřekla bych, že je druhý díl série Half Bad volným pokračováním, jak se nám anotace snaží namluvit. Děj začíná v podstatě nedlouho po tom, co skončily události prvního dílu, a plynule pokračuje dál. Half Wild jsem si koupila v podstatě den na to, co jsem dočetla první díl, protože jsem byla hrozně zvědavá na pokračování.
Druhý díl nezklamal. Je vyprávěný stále stejně syrově, ale čtivě. Hlavní hrdina se pomalu stává dospělým a tentokrát není tím, kdo schytává rány. Tentokrát je začíná rozdávat. Ale i přes jeho nepopiratelnou temnou stránku a nabručenou povahu je to sympatický hlavní hrdina, který sbírá zkušenosti, poznává svět a snaží se přežít tak, jak umí. Navíc vyprávění jeho očima je často dost zábavné, ale především originální.
V recenzi na první díl jsem psala, že vedlejší postavy byly spíš epizodní a nedostaly dost prostoru. V tomto díle ale nemohu z tohoto pohledu nic vytknout. Máme tu několik nových výrazných postav, ale objeví se tu i většina starých, o kterých jsem si ani nemyslela, že se ještě objeví. Celkově se nám to začíná (alespoň co se osudů všech postav týče) pěkně proplétat. Vedlejším postavám dominuje samozřejmě Gabriel, kterého je asi nemožné si nezamilovat. A také tu máme Annalise, Van, Nesbitta a spoustu dalších. Všechny postavy jsou zajímavé, komplexní a vzhledem k častému naprosto lidsky nelogickému jednání i tak nějak uvěřitelné.
Samotný děj je trošku méně akční než v předešlé knize. Věnuje se spíš rozvoji postav, takže možná někomu bude připadat oproti prvnímu dílu trochu vleklejší. Navíc bych neřekla, že má kniha nějaké velké akční vyvrcholení. Ke konci dojde sice k celkem velkému zvratu, který pravděpodobně nasměruje děj posledního dílu, ale pro mě osobně to nebylo moc překvapivé. Ale ocenila jsem, že se k takovému kroku autorka rozhodla.
Tato série je možná vedená jako literatura pro mládež, ale já bych ji možná neřadila ani mezi young adult. Máme tu sice celkem mladého hlavního hrdinu, ale kniha je jinak poměrně temná, občas dost drastická...krev všude...Takže bych ji viděla radši v regálech mezi klasickou fantasy pro dospělé. Ale jinak jde o velmi povedenou sérii a já se nemůžu dočkat jejího závěrečného dílu.

80%

Série: Half Bad
Originální název: Half Wild
Autor: Sally Green
Překlad: Marcela Nejedlá
Rok vydání: 2015
Rok vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 388

Žádné komentáře:

Okomentovat