Lirael - Garth Nix

Volí si stezku chodec, nebo stezka chodce?
Matka ji opustila, o otci netuší vůbec nic. Žije s rozvětveným clayrským společenstvím v obrovském komplexu jejich ledovce, nikdy se ale necítila jako jedna z nich. Touží po Zraku – vrozené schopnosti všech Clayr zřít budoucnost, touží stát se tím, čím není - pravou dcerou Clayrů. Přesto se osud Starého království ocitá v jejích rukou. Byla předurčena, aby se ujala nebezpečného úkolu – musí odvrátit sílící moc skrytého zla, jež se znovu chystá převzít vládu nad královstvím. Potkává prince Sametha, příslušníka abhorsenského královského rodu, který se rovněž vzpírá odkazu předků, a jejich cesty se spojují…

Tato recenze bude kratší, protože Lirael je pouze polovinou příběhu, jakýmsi úvodem, který vyvrcholí v následující knize. Kdybych měla hodnotit Lirael jako samostatnou knihu, asi bych jí hodnotila přísněji kvůli celkem dlouhému rozvláčnému úvodu. Jelikož jsem ale tuto sérii před několika lety četla, tak zhruba vím, co mě v následujícím dílu čeká (i když už si přesně nevybavuji podrobnosti). Asi to není moc fér vůči knihám, které hodnotím i bez znalosti navazujících dílů, ale na druhou stranu občas zpětně opravuji hodnocení, když pokračování změní můj názor na předcházející díl. Většinou to ale není nutné.
Lirael je novou hrdinkou a hlavní postavou tohoto příběhu. Podstatná část knihy se zaměřuje na její dospívání, učení a získávání různých schopností. Dokážu si představit, že se toto komornější vyprávění, které není příliš akční, nebude některým nedočkavějším čtenářům zamlouvat. Mě osobně to třeba nevadilo. Naopak jsem ráda, že s hlavní hrdinkou prozkoumáváme její nové možnosti a není to jen další klasický příběh nesmírně nabušeného hrdiny, který má obrovskou moc a okamžitě je mistr světa. Osobně mi byla jako hlavní hrdinka sympatičtější Sabriel v první knize, ale to záleží na vkusu, protože Lirael je ze začátku hodně nejistá a depresivní postava s občasnými sebevražednými sklony. Nakonec jde ale v podstatě o to, že se snaží někam zapadnout, takže svým způsobem by mohla oslovit mladší čtenáře, kteří se do ní asi lépe vcítí.
Tato kniha kromě představení hlavní hrdinky představí ještě několik dalších postav, všechny jsou důležité a zajímavé, ale prostor se dostane nejvíc jen jedné další postavě. Tou je princ Sameth, který není úplně typickým fantasy hrdinou, ale i přes své chyby je celkem sympatický. Velmi doufám, že se v dalším díle dostane více prostoru jeho kamarádovi Nickovi, kolem kterého se hlavní zápletka zamotává, přestože on v příběhu zatím téměř nevystupuje. Oproti prvnímu dílu tu získáme trochu lepší pohled do světa Starého království, ale jen letmo a příběh je opravdu velmi komorně pojatý a zaměřený na hlavní postavy. Trošku mě mrzí, že z tohoto světa nevidíme víc.
Kromě seznámení se s postavami se nám v této knize představí i to, proti čemu naši hrdinové (v podstatě nedobrovolně) stojí. Velkou část příběhu ale zabírá putování obou protagonistů na jih a hlavního antagonistu tam poznáváme spíš z náznaků. Samotné putování, až občas napínavé a akční, by mohlo být kratší. Celkově by kniha mohla být kratší. Alespoň o trochu a pak by mohla být s následujícím dílem spojena do jedné ucelenější knihy.
Co se ale této knize nedá upřít, je rozhodně čtivost textu, který běží jako po másle. Dále pak originalita a samotného světa, který sice není tolik propracovaný jako například u B.Sandersona, ale i tak je neotřelý, správně temný a vzrušující. Staré království je jedno z mých nejoblíbenějších fantastických knižních světů, protože je úžasně osobité a baví mě po letech stejně, jako mě bavilo, když jsem před deseti lety tuto sérii četla poprvé.

80%

Série: Staré království
Originální název: Lirael
Autor: Grath Nix
Překlad: Milan Žáček
Obálka: Eva Bystrianská
Ilustrace: Marta Macková
Rok vydání: 2005
Rok vydání originálu: 2001
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 466

Žádné komentáře:

Okomentovat