Abhorsenka - Garth Nix

„Devátá dostatek síly měla
Leč Orannis sám byl zbaven světla.
Na dvě části zlomen, pod kopec skryt
Kde naplněn záští má věčně bdít."

Tak se zpívá v písni. Ale Orannis, Ničitel, už pod kopcem nebdí. Z podzemního vězení byl vysvobozen a teď se snaží uniknout i ze stříbrných polokoulí, překonat poslední překážku, která mu brání v uvolnění strašlivých sil.
Šanci zastavit Ničitele má pouze Lirael, která se právě přihlásila o své dědictví jako budoucí Abhorsenka. Spolu se svými druhy - Samem, Nezbednou Fenkou a Mackem - musí tuto šanci využít. Pro mladou ženu, která byla ještě před několika dny druhou pomocnicí v clayrské knihovně, je to obtížný, možná dokonce nesplnitelný úkol.
Ale Ničitel hrozí zničit veškerý život a je třeba mu překazit plány za každou cenu, třebaže Lirael zatím vůbec netuší jak.

Abhorsenka není ani tak třetím dílem trilogie, jako spíš pokračováním druhého dílu. Příběh začíná v místě, kde v předchozí knize skončil. Je opravdu téměř nemožné hodnotit tento díl samostatně, protože jde  o vyvrcholení jednoho příběhu, jehož nejpodstatnější část byla právě v předchozí knize. Abhorsenka je pak v podstatě jeho velkolepým závěrem, který má 350 stran. 
Osobně si myslím, že by se daly obě knihy spojit do jedné, protože ke konci už mi to přišlo trochu zbytečně natahované. Nix se v některých scénách možná až příliš vyžívá, některé popisy děje jsou hodně podrobné. To není obecně na škodu, protože to pomáhá lépe vykreslit atmosféru. Na druhou stranu vypustit sto stran, nějakou tu vedlejší zápletku a podobně, by nejspíš hlavnímu ději ani vývoji postav nijak neublížilo. Kniha by mohla být jednosvazková a celý děj trochu svižnější. 
Celý svět, který tu autor vytvořil, je jeden z nejoriginálnějších, které ve fantasy literatuře najdeme. Je také hned po Mistbornovi mým nejoblíbenějším. Atmosféra, magický systém a svět samotný je rozhodně velkým plusem této série. Také je to důvod, proč jí odpustím i nějaké ty nedokonalosti. Příběh samotný totiž není nějak převratný a je spíše komornějšího rázu, kdy většinu zabírá cesta na jih a pak velká závěrečná bitva. Pak záleží na vkusu čtenáře, jestli si zamiluje hlavní postavy (které jsou sympatické), protože vedlejších si tu příliš neužijeme. Atmosféra je pochmurná až lehce hororová, což ne všem musí vyhovovat. Ale já si Staré království zamilovala a proto knihám z této série odpustím leccos, včetně trochy té ukecanosti, protože tak můžu nasávat tu magickou atmosféru o trochu déle.
Pokud bych měla porovnat příběh Lirael s první knihou a příběhem Sabriel, tak první kniha rozhodně vyhraje. Je svižnější, akčnější a lépe odsýpá. Na druhou stranu díky Lirael poznáte svět Starého království mnohem lépe, což je asi největší plus druhé (a třetí) knihy. Pokud máte rádi fantasy a chcete příběh plný magie a nekromantů, při kterém vám bude chvílemi běhat mráz po zádech, tak tuto sérii rozhodně doporučuji. A stále si stojím za tím, že by se mělo udělat filmové zpracování režírované Timem Burtonem ;)

70%

Série: Staré království
Originální název: Abhorsen
Autor: Grath Nix
Překlad: Milan Žáček
Rok vydání: 2006
Rok vydání originálu: 2004
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 350

Žádné komentáře:

Okomentovat