Zrádné srdce - Mary E. Pearson

Druhý díl série Letopisy Pozůstalých. V zajetí barbarského krále mají Lia a Rafe jen malou šanci na útěk. Jejich jedinou nadějí je spoléhat na to, že král bude příliš ohromen jejím darem, než aby je popravil. Královo zaujetí Liou je však větší, než se na první pohled zdá. Stále je tu i Rafe, který jí lhal, ale pro její ochranu obětoval vlastní svobodu. Zatímco se probouzí Liinym dar a ona poznává sama sebe, je jí jasné, že ji čekají rozhodnutí, která ovlivní její zemi… i její vlastní osud.

Trvalo mi to trochu déle, ale nakonec jsem se prokousala i druhým dílem této série. Letopisy pozůstalých se asi nestane mou nejoblíbenější fantasy sérií. Je to takové trochu spotřební čtení, ale v rámci své kategorie to určitě není žádný průšvih. Přestože jsem dočtení této série nešla s velkým očekáváním, určitě si přečtu i závěrečný díl. Druhý díl mě přesvědčil, že potřebuji vědět, jak to celé dopadne.

Celý druhý díl se odehrává ve Vendě. Lia je zajatkyní a zůstává jí v podstatě celou knihu, i když si časem prosadí určitá privilegia. Za pozitivum považuji především to, že poznáváme nové zajímavé prostředí se všemi jeho zvláštnostmi a zvyky. Za negativum pak to, že to je v podstatě celý děj knihy. Je to stále čtivé, hlavní hrdinka je poměrně zkousnutelná (i když nechápu, jak jí pořád všechno prochází), ale chybí tomu nějaká větší zápletka. Komizar mohl být slibný záporák, kdyby se mu dalo víc prostoru, aby nepůsobil chvílemi tak zbytečně, ale očividně není hlavním antagonistou celé série. Je tu zřejmě nějaký větší problém, kterému bude hrdinka v další knize čelit, ale to odhaduji jen z pár náznaků spojených s jejím "věšteckým" darem.
Během knihy se hlavní hrdince dostane lehkého vývoje. Stává se otrlejší a sebevědomější, možná dospělejší. Víceméně. Dozvíme se také něco málo o Kadenovo minulosti a jeho motivacích, ale opravdu jen trochu. Rafe tu hraje bohužel spíš druhé housle a ani jeho kumpánům se nedostane příliš prostoru, aby si je člověk zapamatoval, což je škoda. Působí totiž jako celkem zábavná partička. Několikrát se nám také naskytne pohled do dění v Morrighanu, kde se zřejmě odehrává něco zajímavého, ale čtenář se bohužel nedozví co. Jen že v tom má zřejmě prsty kancléř a ten druhý nesympatický pán.
Vzhledem k tomu, že je tohle už druhá kniha z trilogie, pořád mám pocit, že se tu toho zas tolik nestalo. Není tam žádný highlight, žádná gradace. Sledujeme hlavní hrdinku,  občasné pohledy ostatních postav vyprávění ozvláštní, ale nepřijde mi to jako děj na dvě knihy, které se snaží být epickou fantasy. Takhle je to jen další z řady spíš zapomenutelných young adult a i když to není špatné, není to ani ničím výjimečné. Není to ani epická fantasy plná politikaření a není to ani vyloženě romantický příběh. Je to něco mezi, ale zároveň ani jedno. Což není z principu špatné, je dobré kombinovat různé žánry, ale většinou to chce si z obou vzít to lepší. Ne naopak. I když oceňuji, jak se autorka elegantně snaží vyhnout klasickému romantickému trojúhelníku. Úplný závěr knihu trochu zachraňuje a navnadí dalšímu čtení.
Jak jsem ale řekla na začátku, není to vyloženě špatné čtení, to vůbec ne. Pokud chcete něco oddechového a nehledáte žádnou pecku, ze které si sednete na zadek, tak tohle neurazí, ale nenadchne. Každopádně si přečtu další díl, třeba budu nakonec příjemně překvapená.

60%

Série: Letopisy pozůstalých
Originální název: The Heart of betrayal
Autor: Mary E. Pearson
Překlad: Jana Jašová
Rok vydání: 2017
Rok vydání originálu: 2015
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 360

Žádné komentáře:

Okomentovat