Darwin - John van Wyhe

Charles Darwin je velká osobnost, která změnila svět. Jeho revoluční teorie evoluce přirozeným výběrem byla ve své době kontroverzní a vysmívaná, platí ale už více než 150 let. Bohatě ilustrovaná kniha vás provede Darwinovým životem profesním, jeho slavnou cestou na Galapágy, ale i jeho životem soukromým. 

Dnes tu pro vás mám něco speciálního. Kromě toho, že jsem velký fanoušek sci-fi a fantasy, jsem také vystudovaný genetik a o přírodu a vše kolem ní se zajímám už od malička. Má nedávno obhájená diplomová práce se zabývala evoluční genetikou, což je velmi zajímavý obor. Proto jsem nadšená, že u nás vyšla tato kniha o otci evoluční teorie - Charlesi Darwinovi. Ačkoliv je totiž Darwin slavný a zná ho úplně každý, existuje o něm (oproti jiným velikánům vědy) poměrně málo populárně naučných zdrojů informací. Knih je jen poskrovnu (a občas jsou dost diskutabilní kvality), pár dokumentů (pouze v angličtině, takže širší české publikum má bohužel smůlu, i když jsou pěkně zpracované) a jeden volně inspirovaný film s Paulem Bettanym, který všechny události až příliš dramatizuje. 
Kniha Darwin - člověk, jeho cesta a Evoluční teorie je ale velmi kvalitně zpracované dílo od historika vědních oborů Johna van Wyhea, který se na život Charlese Darwina specializuje. Tato kniha je tedy komplexní sbírkou informací podaných v nenáročné formě, takže je vhodná jak pro zapálené biology, tak pro lidi, kteří s biologií jako vědním oborem do styku často nepřichází. Nejprve je čtenářům vysvětlena doba před Darwinovým narozením včetně všech reálií a vědeckých teorií, které byly pro jeho budoucí práci stěžejní. Sledujeme pak Darwinovu rodinu, jeho dětství a dobu studií, ve které se zhlédne i nejeden student i dnes. Nejlepší částí pro mě byla cesta lodi HMS Beagle, na které Darwin strávil jako mladý námořní důstojník a přírodovědec pět let, kdy sbíral vzorky v Jižní Americe, na Galapágách apod. Kniha pak sleduje i jeho život po návratu do Anglie, kdy zakládal rodinu, psal své publikace, vypořádával se s míněním veřejnosti a dalšími okolnostmi, přičemž stále, až do úplného závěru života, objevoval a zajímal se o nové a nové přírodní hádanky.
Darwin je pojem, k němuž si přiřadíme prošedivělého pána s obrovským plnovousem, ale tato kniha vám odhalí mnoho stránek jeho osobnosti, díky kterým můžu prohlásit, že to byl neuvěřitelně sympatický člověk. Lidský, skromný, vášnivý sběratel, trochu výstřední vědec s úžasným nadšením pro rozkrývání všeho, co neznal. Měl svérázný, až sarkastický, smysl pro humor a na svou dobu byl velmi moderní. Nejvíc jsem v knize ocenila přiložené fotografie jeho zápisků ze školy, jeho dopisů a přepsaných poznámek jeho pamětí. Protože nejlépe poznáte člověka, když vám o sobě poví on sám a v této knize k vám Darwin opravdu promlouvá. Takže po přečtení pro mě není jen nějakou ikonou na obrázku v učebnici, ale skutečným člověkem. 
Kromě dopisů a zápisků najdete v knize spoustu obrázků, nákresů, fotografií a dalších příloh dokreslující a vysvětlující probíranou tematiku. Také jsou v knize sem tam krátké vsuvky dovysvětlující související reálie. Tato kniha je skutečně nádherná a doporučila bych ji všem, kteří se alespoň trochu zajímají  o historii nebo o přírodní vědy.

99%

Originální název: Darwin - The man, his great voyage, and his Theory of Evolution
 Autor: John van Wyhe
 Překlad: Linda Rybecká
 Rok vydání: 2019
 Rok vydání originálu: 2018
 Nakladatelství: Universum
 Počet stran: 160

Žádné komentáře:

Okomentovat