Arabella z Marsu - David D.Levine

Od doby, kdy Newton pozoroval bublinu, která stoupala z jeho vany, lidstvo objevuje hvězdy. Když král William III. pověřil kapitána Williama Kidda, aby na konci sedmnáctého století uskutečnil první expedici na Mars, ukázalo se, že vesmírné mise jsou proveditelné, ale i velmi výnosné.
Nyní, o jedno století později, funguje na Marsu prosperující britská kolonie.
Je domovem Arabelly Ashby, mladé ženy, která je v místních drsných podmínkách maximálně spokojená. Ale správná anglická dáma se chová jinak: netráví čas s otcem na stavbě složitých automatických strojů, ani nešmíruje svého bratra a marťanskou chůvu. A tohle chce její matka okamžitě napravit – plánuje ji přemístit do exotického světa, který Arabella nikdy neviděla: do Londýna v jakési Anglii.
Nicméně když nečekané události ohrožují její domov na Marsu, Arabella se rozhodne, že udělat správnou věc je mnohem důležitější než chování podle šablony. Přestrojí se za chlapce a připojí se k posádce Diany, lodi, která patří Mars Trading Company. 
Já prostě steampunk můžu. Mám ráda dobrodružné příběhy ze světa britských dam a gentlemanů, protože ač se může zdát, že je tento žánr velmi úzce vymezen, je tu prostor pro spoustu zábavných prvků a nových nápadů. První díl této série od Davida D. Levina je toho důkazem.
Na knize je téměř hned poznat, že autorem je muž. Pánové totiž mají většinou přímější a stručnější styl vypravování a nepotrpí si na sáhodlouhé melodramatické citové výlevy na každé druhé stránce. Zde je to navíc umocněno celou kulturou viktoriánské společnosti. Přiznám se, že jeto pro mě v young adult příjemná změna. Navíc mám z nějakého důvodu radši, když muži píšou o hlavních ženských hrdinkách, než když ženy píšou o hlavních mužských hrdinech. Nevím úplně přesně proč to tak je a není tomu tak vždycky, ale můžete mi do komentářů napsat, jak to máte vy a čím si myslíte, že to je. 
Děj je poměrně svižný, kniha se čte velmi dobře. Trochu pomalejší mi přišla střední část knihy (cesta). Nebylo to ale nic hrozného, jen si myslím, že by v této části neškodilo trochu víc rozpracovat charaktery vedlejších postav. Alespoň kapitána Singha, vzhledem k tomu, že dále v knize se v podstatě stává další hlavní postavou. Takový je ale autorův styl, charakteristikou postav se příliš nezaobírá, jen sem tam utrousí nějaký ten střípek informace a čtenář z toho musí vytěžit co nejvíc (na druhou stranu to pak můžete dát prostor vlastní představivosti, což zrovna u této knihy vůbec není na škodu).
Příběh byl sám o sobě vlastně dobrý. Nic úplně převratného pod sluncem, ale to jsem ani nečekala. Přesto mě bavil. Co ale na této knize oceňuji nejvíc je nápad. Zapomeňte na vše, co vás učili o cestování vesmírem. Tady totiž platí jiná pravidla. Celá kniha má úžasnou atmosféru a fanoušek steampunku si tu bude chrochtat radostí nad každou vzducholodí, robotem a dalšími vychytávkami, které autor skvěle zapracoval do příběhu. Je to taková moderní verneovka pro mladé čtenáře. A pokud jste romantická duše, najde se tu něco i pro vás, pro mě ale naštěstí v rozumné míře. Takže sečteno a podtrženo: asi to nebude nejlepší kniha roku, ale bylo to velmi příjemné překvapení a s radostí ji můžu doporučit.

75%

Série: Dobrodružství Arabelly Ashby
Originální název: Arabella of Mars
Autor: David D. Levine
Překlad: Barbora Hahnová
Rok vydání: 2019
Rok vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 388

Žádné komentáře:

Okomentovat