Sex, drogy a young adult

Dlouho jsem na blogu neměla nějaký článek, který by nebyl recenze. Vážně, vážně dlouho a to mám ve svémknihomolském notýsku napsáno spoustu témat, o kterých jsem chtěla napsat krátké zamyšlení.V tomto článku bych chtěla nastínit téma, nad kterým přemýšlím v podstatě pokaždé, když jdu do knihkupectví. Předem říkám, že moje zkušenost je především z žánru sci-fi a fantasy a do dalších žánrů beletrie sahá jen minimálně, takže nemůžu úplně hodnotit například knihy romantické či contemporary apod.

Když jsem byla ve věku dnešní cílové skupiny youngadult literatury, fantasy bylo prostě fantasy a velký boom literatury cílené na teenagery přišel až na několik let, troufám si říct s příchodem instagramu a dalších sociálních sítí, kdy mladí zjistili, že je fajn se o své čtenářské zážitky dělit (osobně jsem to příliš neprožívala, takže mě klidně opravte). Nechci, aby to znělo nějak pejorativně, já teď dělám to samé a jsem ráda, že je četní zase v módě. Když mně bylo patnáct, tak byl v podstatě jen facebook, který u nás teprve začínal (bože, já jsem fakt stará…) a ten není pro tento účel úplně ideální. Každopádně za mých teenagerovských let nikdo neřešil, jaká věková skupina je cílovkou, prostě byli tam elfíci, dráčci, kouzelníci, takže se to všechno strčilo do poličky „fantasy“ (občas i dobrodružná literatury) ať už to byl Pán prstenů, HarryPotter nebo Eragon. Dneska je jak HarryPotter i Eragon většinou v knihkupectvích prodáván v sekci pro mládež nebo youngadult, spolu s poměrně pestrou směskou dalších knih i žánrů. 
Já s tím principiálně vůbec nemám problém, znamená to, že je v knihkupectvích vyhrazeno víc místa na fantasy. Problém ale vidím v tom, že youngadult kategorii je poměrně těžké definovat. Obecně lze asi říct, že se jedná o příběhy, které zajímají mladé čtenáře a hlavní hrdinové jsou přibližně v jejich věku. Zbytek už se neřeší. Kniha je nakladatelem označena jako youngadult a tak můžeme v sekci pro mládež najít například Krutého prince, Dvůr trnů a růží, Šest vran (které mám vážně ráda), Hungergames a podobně. Ponechme stranou to, jestli je daná kniha dobrá či ne. Podívejme se na to, jestli je taková kniha vhodná pro mládež. 

Teď to možná vypadá, že jsem nějaký puritán, ale nechte mě to vysvětlit. Věřím, že většina mladých čtenářů je dost inteligentní na to, že je nějaké vulgarismy, a přítomnost alkoholu či drog v příběhu nesvedou na kriminální kariéru drogového dealera. Stejně tak chápu, že násilí v knihách je naprosto běžné, stejně jako v jiných médích a nemá smysl chtít, aby tam nebylo. Jak asi tušíme, většina fantasy a sci-fi má jako hlavní hrdiny válečníky, zabijáky, rebely, protože o tom je nejjednodušší napsat akční a poutavý příběh. Navíc aby byla hlavní hrdinka správná drsňačka a prototyp chodícího feminismu, musí sem tam někoho podříznout, to je přece jasné (doufám, že slyšíte ten lehký sarkastický nádech, ale o tomto tématu bude řeč jindy). Já zastávám názor, že do dobrého příběhu patří všechno a nemá smysl se něčemu vyhýbat, pokud chceme, aby působil věrohodně. Pokud ale je kniha prezentovaná jako kniha pro mládež, je podle mě důležité, aby tato témata byla dobře uchopena. Aby posloužila příběhu, ale byly například jasné následky, řešila se  morální otázka a aby autoři při psaní knih přemýšleli i o tom, jak dané téma zpracují (čímž nemyslím, že by v knize mělo být hluboké etické zamyšlení nad tím, že hlavní hrdina někoho nazval pitomcem).
A teď si pojďme promluvit o sexu, noční můře rodičů, kteří stokrát radši své děti nechají hrát střílečky, než aby si řekli, jak se dělají děti. Z nějakého důvodu je sex největší tabu. Nezmínila jsem to v předchozím odstavci, i když si také myslím, že v rámci zápletky pro něj platí to samé jako pro násilí. Jde o to, jak se to podá, ale většina knih pro mládež si stejně vystačí líbačkou. Proč ale podle mě může být zrovna sex a veš kolem něj v YA literatuře problém? Protože vaše třináctileté ratolesti asi ve svém věku ví, že být nájemný vrah není úplně legální povolání. Zato většina z nich je ve věku, kdy pravděpodobně nějaké sexuální zkušenosti v dohledné době získá. A nedělám si iluze, že většina rodičů je tak osvícená, že jsou ochotni se se svými dospívajícími dětmi na toto téma bavit. 
Valná většina mladých čtenářů jsou holky a nebudeme si nic nalhávat, holky mají prostě rádi, když je v knize i romantická zápletka (včetně mě). Nechápu ale, proč v některých YA knihách je v podstatě omlouváno nebo dokonce romantizováno zneužívání nebo násilnické chování. Vezměte si třeba již zmíněného Krutého prince nebo Dvůr trnů a růží, kde máte náctileté hlavní hrdiny, a které najdete v poličkách literatury pro mládež. Chápu prvek nepochopeného fešného záporáka, ze kterého se nakonec vyklube klaďas (a objekt romantické zápletky), protože vše ostatní byli jen předsudky. Ale pokud se dotyčný skutečně chová jako násilnický a manipulativní psychopat, tak prostě některé věci nejde omluvit špatným dětstvím, nějakým traumatem a tím, že vlastně hlavní hrdinku hrozně miluje (a samozřejmě je to vážně fešák). Možná budete překvapeni, že to tak rozmazávám, vždyť je to jenom knížka a čtenáři nejsou přece tak hloupí, aby to brali vážně. A já řeknu: možná ne všichni, ale někteří ano. A vsadím se, že tohle není jen problém mládeže. Jenomže pokud jste dospělí, předpokládá se, že máte víc zkušeností a tím pádem dost rozumu, abyste dokázali posoudit nezdravý vztah.
Já nechci takové knihy zakazovat, jen by, myslím, bylo vhodnější, zařadit je jako literaturu pro dospělé. U Hry o trůny každý čeká, že to bude výživné, ale umím si představit rodiče kupující své dceři k narozeninám nějakou populární romantickou fantasy, a kteří by byli hodně překvapení, kdyby si to sami přečetli. Nemůžu se zbavit dojmu, že některé knihy by prostě měly být cíleny na dospělé čtenáře, ale věk hrdinů byl cíleně snížen, aby mohly být prezentovány jako youngadult.Mladí čtenáři jsou velká kupní síla, když je kniha správně propagována, a knize, která by jinak možná úplně propadla, většinou odpustí mnohem víc nedostatků. Stejně tak by se možná mohli zamyslet nakladatelé (i když asi budu trošku naivní), že by dali na dané knihy věkový rating, například od 13 či od 15 let.Samozřejmě nečekám, že to zabrání tomu, aby mladí čtenáři podobné knihy četli, ale to už je a uvážení každého z nich. Jen prodejci asi budou muset rozšířit police pro sci-fi a fantasy.


1 komentář:

  1. Tenhle článek mi připadá nejlepší ze všech článků na toto téma, které jsem četla. Nedělá z mladistvých blby a je respektující a proto s ním souhlasím.

    OdpovědětVymazat