Wrap Up - Duben/ Květen 2019

Duben I květen pro mě byli celkem pestré. Co se čtení týče, vážně jsem ocenila velikonoce a květnové státní svátky. Je to hned lepší, když má pracovní týden jen čtyři dny, člověk toho najednou stíhá mnohem víc. Co mě mrzí je, že jsem nestihla Svět knihy. Uklidňuji se tím, že bude ještě menší verze Světa knihy i u nás v Plzni a příští rok si ten velký pražský určitě nenechám ujít. Jaro 2019 je ale také pestré na knižní novinky. Pro mě zatím nejočekávanější knihou byly Kronovy děti, které mám teď rozečtené, takže recenzi očekávejte tento měsíc. Další knižní novinky jsem ale stihla už teď a můžu říct, že většina pro mě byla příjemným překvapením. Pokud vás některá kniha zaujme, podívejte se i na celé recenze na tomto blogu, nebo na jejich zkrácené verze na mém instagramovém účtu ;)




Pokračování Kletby vítězů nezklamalo. Naopak bych řekla, že nasadilo laťku o level výš. Než jsem se do knihy pustila, dost jsem se bála, protože jsem četla spoustu nepříliš pozitivních komentářů. Knize bylo vytýkáno, že je nudná, málo akční a kdesi cosi. Jak už jsem psala v recenzi, já si to nemyslím. Je pravda, že v této knize nemáme hlavní hrdinku válečnici ani asasínku se sklony k revolucionářství, ale to neznamená, že příběh postrádá napětí. Drama je tu ale vytvářeno nenápadně, jde spíš o politiku, morální konflikt a rozhodnutí mezi láskou a povinností. První díl byl sice dobrá, ale pořád celkem tuctová youngadult „fantasy“ (ovšem bez magie). Ale série postupně dospívá a doufám, že třetí díl bude úplná pecka.


Winter je závěrečným dílem čtyřdílné série Měsíční kroniky. Této sérii jsem se dlouho vyhýbala, protože jsem si myslela, že to bude úplná blbost nehodná pozornosti pětadvacetiletého člověka. Jak naivní jsem byla :D Na doporučení, která se na mě hrnula zprava i zleva, jsem se pustila do prvního dílu a neodtrhla se do přečtení poslední stránky dílu čtvrtého. Nebudu lhát, je to vážně odpočinková literatura, ale, lidi, je to fakt super. Klasické pohádky skvěle nakombinované s žánrem sci-fi. Je to čtivé, miloučké, zábavné, a pokud hledáte příjemné čtení na léto, máte rádi pohádky a jste ochotni sem tam přehlédnout nějaké ty logické mouchy, tak Měsíční kroniky mohu vřele doporučit. Celá série má po kvalitativní stránce vzestupnou tendenci, a finále bylo více než uspokojivé.


Asi jste si vědomi rozruchu, které vyvolalo vydání Smrtky, která byla mnoha lidmi označována za jejich nejlepší knihou přečtenou za rok 2018. Já jsem z ní bohužel tak nadšená nebyla. Netvrdím, že by to byla špatná kniha, to určitě není. Ale že by to bylo zase takové terno, to si nemyslím. Nimbus – druhý díl série – si mě dokázal získat mnohem víc. Tato série má spoustu skvělých nápadů a konečně má i dobrý příběh.  Stále ale mám problém s postavami (především těmi dvěma hlavními), kterým se nedostává dostatečného prostoru a tudíž i potřebného vývoje. Jinak se ale těším na pokračování a na to, co autor dokáže ještě se svým originálním světem provést.


Arabella z Marsu mě navnadila už svou obálkou, ale měla jsem trochu strach z obsahu. Ani po přečtení nejsem úplně přesvědčená, že tato kniha sedne každému, ale mně se líbila. Já mám celkem slabost pro knihy z alternativní historie, navíc kdo by nebyl nadšený z knihy z viktoriánské Anglie, kde se létá na Mars na vzducholodích. Příběh není nějak převratný, ale je poměrně čtivý. Některé pasáže byly na můj vkus trochu delší, než by musely být, a některé by zase zasloužily být delší, především závěr byl na můj vkus dost uspěchaný. Hlavní hrdinka Arabella je sympatická, ale doufám, že v dalších dílech, pokud vyjdou, dostanou právě postavy více prostoru. Ale jinak to bylo příjemné dobrodružné čtení.


Hacknutá čeština od Martina Kavky, Michala Škrabala a kolektivu (především všech lidí, kteří přispívají do internetového slovníku cestina2.0). Je to skutečně slovník a pokud nevíte, o co jde, doporučuji navštívit internetové stránky nebo instagramový profil @cestina20, kde najdete výběr toho nejlepšího). Ve slovníku najdete slangové výrazy, novotvary a složeniny. Některé určitě znáte, některé vznikly především za účelem pobavení nebo jako společenská či politická satyra. Každopádně kniha slouží především pro pobavení. Já se u prolistovávání dost nasmála, ale nejde jen o knihu krátkých vtípků. Slovník je přiložen krátkými pasážemi textů od nejrůznějších lidí zabývajících se jazykem, jako jsou lingvisté, lexikologové, spisovatelé či herci. Za mě mohu vřele doporučit 😉 Internetový slovník sleduji už nějakou dobu a některé výrazy (jako hipsterák, pozůstatek, milošekunda, rozpusta adk.*) se už stačily zabydlet v mém osobním slovníku.
* adk. je mimochodem také výraz z tohoto slovníku a je obdobou zkratky atd. Zkratka znamená "a další kokotiny"

 

V dubnu a květnu jsem také přečetla tři životopisy. Hawkingova Stručná historie života byla opravdu stručná, takže jsem ji přečetla za večer. Výhodu tohoto životopisu je, že je psán Hawkingem samotným, takže nejde jen o suchá fakta, ale máte k dispozici i jeho osobní pohled na svět. Dalším životopis patřil Freddiemu Mercurymu. Jeho životopisy jsou díky filmu Bohemian Rhapsody teď všude. Před filmem ale bylo dost oříšek tuto knihu sehnat. K přečtení jsem se bohužel dostala až teď. Je to klasický životopis, který potěší především fanoušky kapely Queen, dostanete letmý náhled do zpěvákova života od začátku do konce. Spoustu věcí jsem vůbec netušila a bylo fajn porovnat realitu s přikrášlenou filmovou verzí (ale film je skvělý, určitě také doporučuji).


Poslední životopis není úplně klasický životopis, jako spíš encyklopedie z krásné edice od Univerza, od kterého jsem četla už Darwina. Einstein je pojem, každý ho zná, ale málokdo vám řekne víc, než že to byl potrhlý, rozcuchaný genius, který chodil bez ponožek a vymyslel teorii relativity. Jeho život byl totiž velmi zajímavý a velmi pestrý. Jakožto Žid žijící v Německu během obou světových válek si prožil své. Bylo skvělé poznat trochu z jeho osobnosti, postoje k životu a jeho myšlenek. Oproti Darwinovi je o Einsteinovi (který byl celebritou už za svého života) spousta materiálů a fotek, které mohly být pro účely této knihy použity a dávají tak dohromady skvělý pohled do vědcova života.

Žádné komentáře:

Okomentovat